Do góry

Desery Przepis na:

Mini-serniczki z rodzynkami i czekoladą.

Mini-serniczki z rodzynkami i czekoladą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 917

Dodano:

Odsłon: 230

Zamiast dużego sernika polecam upiec takie małe serniczki w formie muffinek. Pyszne i słodkie, idealne na podwieczorek i spotkanie ze znajomymi. Rodzynki i czekolada nadają im słodkości, a śmietanka kremówka delikatności. Czego chcieć więcej...mniam. Macie składniki? To koniecznie upieczcie. Zapraszam :)

Składniki

  • Masa serowa:
  • 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 3 małe jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • pół szklanki rodzynek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, następnie miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy rodzynki i pokrojoną w małą kostkę czekoladę i dokładnie mieszamy. Masa wychodzi dość rzadka, ale taka ma być i nie należy się martwić.

  2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i przelewamy do nich masę serową, ja wlewałam do pełna.

  3. Pieczenie i podanie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi 12 sztuk mini-serniczków.
    Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
    Inny ser należy zmielić co najmniej trzy razy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń