Do góry

Dania główne Przepis na:

Mintaj z pomidorami i fetą na pierzynce z ryżu i rzodkwi.

Mintaj z pomidorami i fetą na pierzynce z ryżu i rzodkwi.

Autor: protegemoi

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 265

Dodano: 30.04.2011

Odsłon: 2011

Po prostu pyszne, lekkie danie, w sam raz na wiosenny obiadek.

Składniki

  • filet z mintaja, 1 większy
  • ser feta, ok. 100 g
  • Biała rzodkiew, 1 nieduża
  • pomidor, 1 nieduży
  • ryż brązowy, 50 g (pół woreczka)
  • Bazylia, pieprz, zioła prowansalskie, wg uznania
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy.

  2. Filet dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy je w przyprawach i ziołach, układamy na każdym plasterek pomidora i cienki plasterek sera feta. Przyrządzamy rybę na parze, w mikrofali lub zapiekamy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

  3. Rzodkiew ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy pieprzem bazylią i szczyptą ostrej papryki, dodajemy do niej resztę fety rozgniecioną widelcem. i mieszamy wszystko razem.

  4. Wykładamy rzodkiew z fetą na talerz, na to wykładamy odcedzony ryż (dzięki temu, że ryż jest ciepły, feta pod spodem się roztopi- mniam!) i kawałki rybki. Talerz dekorujemy resztą pomidorka i wcinamy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń