Do góry

Przetwory Przepis na:

Miód z mai - miód z mniszka lekarskiego

Miód z mai - miód z mniszka lekarskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11091

Dodano:

Odsłon: 7642

Mód z mai czyli płynne złoto zwany też miodem z mniszka lekarskiego, czy syropem z mleczy to doskonały domowy sposób na przeziębienia i bóle gardła. Niezastąpiony w okresie zimowym, można go jeść samego lub dodawać do herbaty, a nawet smarować chleb. U mnie wygląda jak gesty mód spadziowy, a w smaku można wyczuć nutę karmelu połączoną z cytryną i pysznym aromatem z kwiatów mai. Teraz jest idealny czas na wypróbowanie przepisu, kiedy kwiaty mleczów są w pełnym rozkwicie.

Składniki

  • 1000 główek kwiatków mlecza w pełnym rozkwicie
  • 5 dużych cytryn
  • 2 kg cukru
  • 2 litry wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na łące, najlepiej takiej z dala od drogi, zbieramy same główki mniszka lekarskiego w pełnym rozkwicie. Zebrane główki wysypujemy na białe płótno (u mnie stary biały obrus, mlecze zostawiają plamy które niczym nie wybawicie), zostawiamy na około 1 godzinę, żeby małe owady powychodziły z kwiatków.

  2. Oczyszczone kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę od momentu zagotowania.

  3. Po godzinie gotowania kwiaty odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.

  4. Następnie za pomocą gazy lub ściereczki przecedzamy wywar z kwiatów.

  5. Do odcedzonego wywaru dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn.

  6. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 3-4 godzin bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy pożądana płynną, gęstą konsystencję.

  7. Gotowy miód przelewamy do wyparzonych małych słoiczków.

  8. U mnie z takiej porcji wyszły 4 słoiczki po dżemie i 4 słoiczki po przecierze gęstego, płynnego miodu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 maja No i jak tu teraz nie powiedzieć MIODZIO hehe.
Jakiś czas temu u znajomych próbowaliśmy takiego i muszę powiedzieć, że świetnie smakuje :)
Odpowiedzi: 6 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 01 maja Genialne! u mnie nie robilo sie takich miodow, wiec to dla mnie nowosc, koniecznie zapisuje! Odpowiedzi: 8 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń