Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodowe babeczki o korzennym aromacie"
Składniki
ok. 60 minut • Porcja ok. 180 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 20 porcji
Masło włóż do garnuszka, dolej miód i podgrzewaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia.
Do miski przesiej mąkę, cukier puder i kakao. Dodaj przestudzone masło z miodem, jajko, cynamon, rum, sodę, olej i mielone migdały. Wyrób jednolite ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut.
Ze schłodzonego ciasta odrywaj niewielkie kawałki i napełniaj foremki do babeczek. W środek ciasta w każdej foremce wciśnij po trzy kandyzowane wiśnie.
Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 12 minut (sprawdź patyczkiem, czy już się upiekły). Pozostaw babeczki w foremkach do wystudzenia i dopiero je wyjmij.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i energicznie wymieszaj ze śmietaną. Wystudzone babeczki odwróć „do góry nogami” i polej czekoladową polewą. Udekoruj migdałami i kandyzowanymi wiśniami.Źródło: Kobieta i życie