Do góry

Desery Przepis na:

Miodowe babeczki o korzennym aromacie

Miodowe babeczki o korzennym aromacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11047

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Miodowe babeczki o korzennym aromacie"

Składniki

  • 4 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki rumu
  • łyżeczka sody
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 4 dag mielonych migdałów
  • 10 dag kandyzowanych wiśni
  • 10 dag czekolady i 50 ml śmietany na polewę
  • całe migdały bez skórki i kandyzowane wiśnie do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 60 minut • Porcja ok. 180 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 20 porcji

  2. Masło włóż do garnuszka, dolej miód i podgrzewaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia.

  3. Do miski przesiej mąkę, cukier puder i kakao. Dodaj przestudzone masło z miodem, jajko, cynamon, rum, sodę, olej i mielone migdały. Wyrób jednolite ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut.

  4. Ze schłodzonego ciasta odrywaj niewielkie kawałki i napełniaj foremki do babeczek. W środek ciasta w każdej foremce wciśnij po trzy kandyzowane wiśnie.

  5. Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 12 minut (sprawdź patyczkiem, czy już się upiekły). Pozostaw babeczki w foremkach do wystudzenia i dopiero je wyjmij.

  6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i energicznie wymieszaj ze śmietaną. Wystudzone babeczki odwróć „do góry nogami” i polej czekoladową polewą. Udekoruj migdałami i kandyzowanymi wiśniami.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń