Do góry

Desery Przepis na:

„Miodownik”

„Miodownik”

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 844

Dodano:

Odsłon: 47227

Ciasto wielkanocne

Składniki

  • Ciasto; 600 g mąki
  • 70 g płynnego miodu <naturalnego>
  • 250 g cukru
  • 70 g margaryny
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Masa; 1 ½ szklanki mleka
  • 5 łyżek grysiku
  • 150 g cukru
  • 120 g margaryny
  • olejek arakowy
  • Ponadto; Słoiczek powideł śliwkowych
  • Polewa czekoladowa
  • Wiórka kokosowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miód z margaryną rozetrzeć dodać do mąki z resztą składników i wyrobić. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części i upiec każde osobno. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10 minut.

  2. Mleko zagotować z grysikiem i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać olejek i po łyżce ostudzonego grysiku ciągle ucierając.

  3. . Układać warstwami; ciasto, powidła, masa, ciasto, powidła, masa, ciasto. Na koniec ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuję na drugi dzień gdy ciasto nasiąknie masą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń