Do góry

Desery Przepis na:

MIODZIO

Przepis dnia 2010-06-16
MIODZIO

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 59661

Jest to przepis ze starego zeszytu mojej mamy,trochę przez nas zapomniany. Powidła śliwkowe doskonale komponują się z plackami miodowymi tworząc doskonałą harmonię smaku :] życzę smacznego

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wymieszać mąkę z cukrem pudrem i sodą. Następnie dodać tłuszcz,jajka,miód. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite podzielić je na 3 równe części. Upiec 3 placki w wysmarowanej tłuszczem blachę i wyłożonej pergaminem. Temp.160,czas ok.15.min. RADA: Ja wcześniej delikatnie rozwałkowuje ciasto i dopiero wtedy nakładam na blachę do pieczenia.A wtedy biorę szklanke i obtoczona w mące i równo rozprowadzam je po blasze.

  2. Masa: Grysik ugotować na mlekudokładnie mieszając aby nie było grudek. Masło rozetrzec z cukrem,żółtkami i cukrem waniliowym.na końcu dodawać łyżkami przestudzony grysik (kasze mannę;) Mase podzielić na 2części do jednej dodać kakao.

  3. Gdy placki przestygną należy napączować je wódką.

  4. Skladanie ciasta: Placek-powidła śliwkowe-Placek-Krem jasny-Placek-Krem kakowy-posypka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

555marta555 19 listopada 2010 To ,ciasto było przebojem lat 80 ,ponieważ przez następne lata bardzo się rozpowszechniło i w większości domów było pieczone zrobiło się dość popularnym.Nie mniej jednak jest pyszne ,mięciutkie ,rozpływające się w ustach .A co do dekoracji to już indywidualna sprawa gospodyni.Powidła śliwkowe za to obowiązkowe.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BUNTOWNIK 17 czerwca 2010 Ciasto grzechu warte.... :))) smak wyjąkowy....ja mam przepis od mojej babaci(niestety już Jej nie ma... :((( ) zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie ;))) pozdrawiam :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

vinga 17 czerwca 2010 ależ czekoladowa polewa pasuje jak najbardziej, tyle ze zrobiona z gorzkiej czekolady, w mojej rodzinie istnieje to ciasto pod nazwa KROLEWSKIE i od zawsze robione jest z czekoladowa polewa

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikado 17 czerwca 2010 danuta5725-czekoladowa polewa niestety nie pasuje do tego placka-ciasto będzie zbyt słodkie.Chyba że ktos lubi.
Jak juz koniecznie chcecie zamienic tą posypkę to proponuję kawę przesina przez sitko

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikado 17 czerwca 2010 Miss zulla,dekoracja według pani gustu nie pasuje,ale odkąd tylko pamiętam zawsze tak go podawano. A jeżeli chodzi o smak to super sie komponuje z resztą :)Wystarczy upiec i skosztować:]
Odp.pani Margola-jeżeli chodzi o ilośc wódki to nie mam konkretnej"dawki" .To na prawde kwestia smaku:)
Do masy osobiście dodaje 2 kiliszki wódki:)
pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

danuta5725 17 czerwca 2010 Do tego wykwintnego placka najlepsza jest czekoladowa polewa.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zulla 17 czerwca 2010 Ta dekoracja na gorze absolutnie nie pasuje mi do ciasta.Ani nie pasuje smakowo, ani wygladowo.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Margola 17 czerwca 2010 Muszę spróbować tego ciasta bo wygląda apetycznie, ale muszę wiedzieć ile trzeba dać wódki do nasączenia i czy samej wódki czy też robić poncz

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 16 czerwca 2010 Pyszne ciasto. Wystepuje również na Smakerze pod nazwą MIODOWNIK - w różnych wariantach. Dzięki za przypomnienie o wódce. Niedawno robiłam to ciasto i nie mogłam znaleźć smaku sprzed lat.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń