Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta na szybko

Młoda kapusta na szybko

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 33

Dodano:

Odsłon: 233

Jedno z moich ulubionych potraw. Szybkie, smaczne i mówiące, że jest lato.

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 1 laska kiełbasy z piersi kurczaka
  • 2 parówki
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • świeży zielony koperek
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę obrywamy z wielkich liści, oczyszczamy, myjemy. Ze względu, że jest młoda kroimy na grubsze kawałki, wkładamy do miski, solimy lekko ugniatamy i odstawiamy na ok 15-30 min., aż puści sok.
    W między czasie cebulę obieramy, kroimy na grubszą kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Kiełbasę kroimy w kostkę. Parówki obieramy z osłonek i kroimy na półplasterki.

  2. Kapustę odciskamy, wkładamy do garczka, zalewamy zimną wodą do poziomu kapusty i wstawiamy. W momencie gdy kapusta zacznie się gotować odlewamy tą wodę i zalewamy zimną wodą ale już do 3/4 objętości kapusty. Wkładamy, kiełbasę i parówki - mieszamy. Gdy kapusta zacznie wrzeć, wkładamy usmażoną cebulę, kaszę, mieszamy do smaku doprawiamy pieprzem i gotujemy 15-20 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i koperek. W razie potrzeby i własnych kubków smakowych doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Podawać można z pieczonymi, gotowanymi młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń