Do góry

Desery Przepis na:

Mocno orzechowe drożdżowe ślimaki

Mocno orzechowe drożdżowe ślimaki

Autor: tunaCooking

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 643

Dodano: 17.12.2012

Odsłon: 4027

Podwieczorkowe orzechowe bułki chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Nadzienie robi się dosłownie w kilka sekund, ponieważ wystarczy zmielić orzechy. Syrop klonowy nadaje się dobrze do posłodzenia orzechów, bo jego charakterystyczny smak jeszcze bardziej podkreśla orzechowe nuty, dlatego nie szukałabym zamiennika.

Składniki

  • CIASTO:
  • 20g świeżych drożdży (10g suszonych)
  • 1 jajko
  • 125ml lekko podgrzanego mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 50g brązowego cukru
  • 40g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 90g orzechów pecan
  • 150g migdałów
  • 100g syropu klonowego
  • jedno jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zmieszać w misce połowę mąki z drożdżami, mlekiem i jajkiem. Mieszać do otrzymania gładkiej masy, po czym przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Po godzinie dodać resztę mąki, cukier, sól i masło (posiekane na drobne kawałki). W misce wszystko mieszać aż do odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać dodatkową mąkę. Dokończyć wyrabianie ciasta ręcznie, uformować kulkę i odstawić w misce na 30 minut przykryte ściereczką, żeby nie wyschło.

  3. Na nadzienie w blenderze zmiksować orzechy pecan i migdały na proszek, dodać syrop klonowy i wymieszać do uzyskania konsystencji pasty. Pasta będzie dość gęsta i trudno jest ją gładko rozsmarować na cieście dlatego można dodać trochę więcej syropu klonowego albo poukładać ją w drobnych kawałkach i nie rozsmarowywać, też wyjdzie dobrze.

  4. Ciasto rozwałkować do kształtu najbardziej zbliżonego do prostokąta.

  5. Po nałożeniu nadzienia ciasto zwinąć w rulon i pociąć na plasterki o grubości ok 2-2,5 cm. Do cięcia używam patentu z nitką opisanego w poście drożdżowe bułeczki z jabłkiem i żurawiną. Bułki - zawijasy ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

  6. Przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem (lub samym białkiem) i posypać cukrem.

  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 200C. Piec 10-15 minut ( a w rzeczywistości do zarumienienia się bułek).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń