Do góry

Dania główne Przepis na:

Morze witamin: łosoś skąpany w szpinaku

Morze witamin: łosoś skąpany w szpinaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1850

Dodano:

Odsłon: 1860

Dzisiaj mam dla Was prawdziwy hit: eksplozję witamin, kwasów Omega - 3 i żelaza zamkniętą w delikatnym cieście francuskim. Dodajcie do tego ulubioną sałatę, nakryjcie z fantazją stół i delektujcie widokiem rozpływających się w komplementach biesiadników. Ryba nie musi być ani nudna, ani trudna w przygotowaniu. Jeżeli - tak, jak ja - nie przepadacie za jej smażeniem, szukajcie własnych kulinarnych "wytrychów", by gościła w codziennej diecie. Tak więc dziś, w tę piękną słoneczną niedzielę, zabieram Was na pełne smaków morze - w końcu lato tuż, tuż.

Składniki

  • 300 g fileta z łososia (surowy)
  • 450 g mrożonego szpinaku (najlepiej "brykiet", tzn. w kulkach)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 2 płaty świeżego ciasta francuskiego
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 - 3 plasterki żółtego sera lun 4 łyżki wiórek serowych
  • 1 jajo
  • świeżo zmielony pieprz, słodka wędzona papryka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najlepiej na pół godziny przed przygotowaniem wyciągnąć z zamrażarki szpinak, by lekko się rozmroził.

  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak, dodać cebulę, wcisnąć przez praskę ząbki czosnku. W palcach skruszyć kostkę rosołową i dorzucić do warzyw. Całość przesmażać około 15 minut, aż woda ze szpinaku odparuje.

  3. Serek topiony wrzucić albo od razu, albo po odparowaniu wody. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia, przestudzić.
    W czasie, gdy dochodzi szpinak, opłukać i osuszyć łososia i pokroić na paski, doprawić pieprzem (nie solić, bo szpinak odda sól z kostki rosołowej). Rozwinąć oba płaty ciasta i odciąć około trzy centymetrowy kawałek wzdłuż krótszego z brzegów - będzie potrzebny na wykonanie wzorku.
    Na rozłożone płaty wyłożyć szpinak, na to układać kawałki ryby. Zostawić margines dwu centymetrowy po bokach, by można było zawinąć brzegi w falbankę. Uformować rolady, brzegi szczelnie zawinąć.

  4. Odcięte wcześniej kawałki ciasta pokroić na 3 paseczki i formować z nich wzorek na wierzchu rolad.
    Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać startym serem ( jeśli macie ser w plastrach, pokrójcie go w małe słupki i ułóżcie na wierzchu). i oprószyć papryką.

  5. Zapiekać 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni stopni Celsjusza ( z termoobiegiem do 20 minut), wyciągnąć, kiedy ciasto się przyrumieni.
    Odstawić na około 2 minuty, by ciasto odpoczęło; kroić na szerokie plastry i serwować z ulubioną sałatą.

    Recycling: jeśli zostaną Wam jakieś kawałki ciasta francuskiego, połączcie je, rozpłaszczcie dłonią, ułóżcie kilka ulubionych składników i upieczcie z roladami. Żywność nie może się marnować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 kwietnia Pyszne danie :) Idealne dla mnie, bo jest rybka i szpinak, miodzio :D Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń