Do góry

Dania główne Przepis na:

Moskole

Moskole

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 1109

Dodano: 13.07.2017

Odsłon: 14957

Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są przepyszne same w sobie, ale na Podhalu podaje się je z masłem (najczęściej czosnkowym) i świeżą bryndzą.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka
  • Sól
  • Do podania: masło czosnkowe i bryndza
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm.

  2. Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu, aż się dobrze zarumienią.

    Podajemy z masłem czosnkowym i bryndzą.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń