Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są przepyszne same w sobie, ale na Podhalu podaje się je z masłem (najczęściej czosnkowym) i świeżą bryndzą.
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 561
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 138
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 178
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 561
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 138
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 178
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm.
Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu, aż się dobrze zarumienią. Podajemy z masłem czosnkowym i bryndzą. Smacznego ;)