Do góry

Przekąski Przepis na:

Moskole po mojemu

Moskole po mojemu

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 428

Dodano:

Odsłon: 25313

Szybkie, proste i pyszne. Ja uwielbiam je same tylko z kefirem lub z dodatkiem surówki z sosem winegret. Fajny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowane najlepiej z poprzedniego dnia przełożyć do większej miski, dodać kefir, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i mąkę. Wszystko razem zagnieść - ciasto nie może kleić się do ręki także w miarę wyrabiania ciasta podsypywać mąką pszenna

  2. formować placuszki nie grubsze niż 0,5 cm, obtoczyć w bułce tartej i na patelnię, Ja smaże na średnim ogniu tak aby były złote i środek nie był rzadki

  3. Fajna alternatywa od tłuczonych ziemniaków no i sprytny sposób na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Mi czasem zostaje ok dwóch garści - tak na oko - tych ziemniaków i z takiej porcji wyjdzie mi 4-5 moskoli. Jak ktoś nie ma akurat w lodówce kefiru to nie musi go dawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helen4 26 września 2013 ja dodaje jajko a po usmażeniu przepyszne z sosem grzybowym!!!

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

clubowicz 06 marca 2013 czy naprawdę nikt nie umie powiedzieć / napisać że coś jest złe. Krzyczycie o kosztach ale walicie każdego frajera w rogi proponując mu przepis który tylko jest kosztowny - bo nie dobry.
Prosze korzystajcie z książek i fachowców a nie z fantazji dopiero raczkujących.
Moja babcia super gotowała co znalazło odbicie w jej wydanych ksiażkach, w pracy w restauracji sławnej w Krakowie ale nie chwalę się jej przepisami i nie przekazuje czego nie sprawdziłem samemu gotując

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia90 11 stycznia 2013 Świetny pomysł na wykorzystanie pozostałych ziemniaczków z obiadu. Ja dodałam do tego sporo ostrej papryki i wyszły pyszne:) Pozdrawiam

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 16 kwietnia 2012 takiej wersji nie jadłam, ja myślałam o tym, że może nadziać je oscypkiem albo jakimś kozim serem

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doska 16 kwietnia 2012 Ja takie ciasto ziemniaczane nadziewam farszem z mięsa mielonego z rosołu i po usmażeniu podaję z sosem grzybowym lub pomidorowym. Polecam

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doska 16 kwietnia 2012 Ja takie ciasto ziemniaczane nadziewam ferszem z mielonego mięsa z rosołu i po usmażeniu podaję z sosem grzybowym albo pomodorowym. Naprawde dobre

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

shila77 05 kwietnia 2012 Bardzo pyszne placuszki, smażyłam dziś i polecam, czosnek dodaje im charakteru ;) Można podać je z sosem chrzanowym lub grzybowym.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń