Do góry

Dania główne Przepis na:

Moussaka

Przepis dnia 2010-06-29
Moussaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 327

Dodano:

Odsłon: 10805

sycące danie

Składniki

  • cebuli, 150 g
  • ziemniaków, 500g
  • małych cukinii, 650g
  • pomidorów, 300g
  • ząbki czosnku, 2
  • łyżki oliwy, 3
  • sól pieprz
  • mleka, 170ml
  • śmietany, 170ml
  • jajka, 3
  • startego sera gouda, 150g
  • mieszanych posiekanych ziół(bazylia,oregano,tymianek), 70g
  • masła, 3łyzki
  • sezamu, 3 łyzki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinie oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż w plastry. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i gotować, aż powstanie gęsta masa, doprawić solą i pieprzem. Mleko wymieszać ze śmietaną, jajami i serem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć w nim warstwami ziemniaki i cukinię, przekładając ziołami, masą pomidorową i sosem serowym, zakończyć masą serową. Każdą warstwę oprószyć solą. Na wierzch włożyć płatki masła i posypać sezamem . Danie piec około 70minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 29 czerwca 2010 Po pierwsze - do moussaki używa się bakłażanów, a nie cukinii.
Po drugie - prawdziwa moussaka NIGDY nie zawiera ziemniaków - to tandetny sposób jej podrobienia przez ludzi ubogich (albo oszustów w restauracjach na zachodzie).

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 29 czerwca 2010 mufinka:
jak to jest dla ciebie lekkie danie to współczuję (zwłascza jak zrobisz coś cięższego)...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 29 czerwca 2010 To również moje klimaty! Fajny przepis na letnie, lekkie danie. Jakoś tak mam, że jak gorąco, to wolę takie bezmięsne dania. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

china 28 czerwca 2010 A ziemniaki , baklazany czy cukinie to najpierw sie podsmarza a nie surowe no i to mieso mielone ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

china 27 czerwca 2010 a gdzie mieso mielone? , tak zamiast baklazanow mozna cukinie no i dobrze ze ziemniaki sa tak ma byc!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń