Do góry

Desery Przepis na:

Mpourekakia - greckie ciastka z nadzieniem ryżowym

Mpourekakia - greckie ciastka z nadzieniem ryżowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3057

Dodano:

Odsłon: 3109

Zapachniało Grecją, zapachniało waniliowym ryżem ma mleku. I delikatnym, chrupkim, smażonym ciastem. Czy to już Tłusty Czwartek? Jeszcze nie, ale warto zrobić ''próbę generalną'' i może choć raz zamienić tradycyjne pączki i faworki na coś bardziej... egzotycznego. Może jeszcze bardziej smakowitego!

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • +cukier puder i cynamon do posypania
  • Nadzienie:
  • 10 dag ryżu
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii (ewentualnie ekstrakt lub aromat waniliowy)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej oliwę i połowę wody. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto dolewając odpowiednią ilość wody.

  2. Z laski wydłubujemy nasionka i dodajemy do mleka, wkładamy też laskę wanilii i zagotowujemy. Dodajemy przepłukany ryż i gotujemy aż ten wchłonie prawie całe mleko. Dodajemy skrobię oraz słodzimy. Laskę wanilii wyjmujemy. Garnek owijamy kocem i ostawiamy na godzinę.

  3. Ciasto rozwałkowujemy mniej więcej an kształt prostokąta. Tak jak na zdjęciu nakładamy porcję przestudzonego farszu na środek prostokącika i sklejamy brzegi. Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju (najlepiej rzepakowym, jak u mnie) po 2-3 minuty z każdej strony lub krócej - do zrumienienia. Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i cynamonem - są równie smaczne na ciepło jak i na zimno!

    Ciasteczka mogą przypominać nasze swojskie faworki, jednak nie dajcie się zmylić. W środku znajdziecie nadzienie ryżowe, z wyraźnie wyczuwalną nutą wanilii. Samo przygotowanie jest o wiele łatwiejsze od zrobienia pączków, nie trzeba też czekać aż ciasto wyrośnie, farsz spokojnie możemy przygotować dzień wcześniej, ciasto przygotowując chwilę przed smażeniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń