Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki jak pączki

Muffinki jak pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 449 Ocena: 8160

Dodano:

Odsłon: 592

Babeczki w smaku podobne są do popularnych pączków z dziurką. Kwaskowa konfitura przełamuje słodki smak. To bardzo fajna alternatywa dla pączków smażonych w głębokim tłuszczu.

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 100g konfitury z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła + cukier waniliowy
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajko, olej, aromat waniliowy i mleko. Składniki mokre dodajemy do składników suchych i mieszamy do połączenia składników.

  2. Do foremek na muffiny wysmarowanej masłem wykładamy 1 łyżeczkę ciasta, łyżeczkę konfitury i przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości foremek.

  3. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe muffinki maczamy w rozpuszczonym maśle (wierzch) i obtaczamy w cukrze. Pozostawiamy do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń