Do góry

Desery Przepis na:

muffinki pomarańczowo - czekoladowe

Przepis dnia 2011-01-10
muffinki pomarańczowo - czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 525

Dodano:

Odsłon: 21867

przepyszne połączenie

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W jednej misce połączyć suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek)

  2. w drugiej wszystkie mokre (olej, jajka,sok, maślanka)

  3. połączyć składniki z obydwu misek, dodać skórkę pomarańczową (otartą i kandyzowaną) i drobno pociętą czekoladę, wymieszać łyżką (nie mikserem) Ciasto powinno być grudkowate.

  4. nakładać ciasto do foremek, dobrze jest użyć papilotek. wierzch można posypać skórką kandyzowana . piec 20 min w piekarniku 180 st C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tota 12 stycznia 2011 nie spotkalam sie z przepisem na muffiny, w ktorym uzyte byloby 1/2 kg maki. Standardowa blacha jest na 12 muffinkow, wiec 2 - 2.5 szklanki maki to max. biorac pod uwage, ze szklanka maki pszennej wazy 12-16 dag wyszloby nam zdecydowanie za duzo ciasta z 1/2 kg maki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

janie 12 stycznia 2011 Witam, pewnie tak jest jak mówisz... , a muffinki robię nawet dość często korzystając z przepisów na "cincin", ale mam wrażenie, że na pół kilograma.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 12 stycznia 2011 robilam wielokrotnie muffinki, we wszystkich przepisach sa wlasnie takie proporcje 2 lyzeczki proszku + ewentualni 1/2 lyz sody. . Kazdy preferuje inny gatunek ciasta, ktore lubi, ja np. nie lubie ciast bardzo slodkich i z kremami, oczywiscie z wyjatkami.

Janie nie wiem czy robilas muffinki kiedykolwiek, czy robilas te...?
sprobuj sprawdz, wtedy zachecam do podzielenia sie opinia. Nie wyczuwam w intensywnie pomaranczowym zapachu tych muffinek proszku do pieczenia. Jesli Ty wyczuwasz, to byc moze masz bardzo wrazliwe powonienie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

janie 12 stycznia 2011 Zgoda, ale te proporcje ... mam trochę wątpliwości co do ilości proszku i sody (2 łyżeczki + 1/2) na zaledwie 2 szklanki mąki. To nawet nie pół kilo. Nadmiar jest niestety zaraz wyczuwalny i w smaku i w zapachu ... ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asia111 08 stycznia 2011 świetnie zrobione zdjęcie, trochę się od Ciebie nauczę jak foto robić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 07 stycznia 2011 Mirabelka, mnie tez denerwowala ta foremka, bo babeczki nie chcialy z niej wychodzic, ale kupilam ostatnio w IKEA papilotki i pasuja tez do tej foremki.

A muffinki sa bardzo aromatyczne, no i ten zapach w calym domu :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 06 stycznia 2011 Ja też mam tę formę z Ikei ale denerwowało mnie że wychodzą takie wąskie grzybki, poza tym nigdzie nie mogłam dostać papierowych papilotek o takim rozmiarze. W końcu kupiłam drugą formę w Tesco na niższe i szersze muffinki :) A wracając do przepisu - takie muffinki muszą być mega aromatyczna... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nero78 06 stycznia 2011 Mniam, dzisiaj też piekłam muffiny :), ja jednak jak piekę robię całą pataterę różnych smaków nazywamy je "z niespodzianką" bo nigdy naie wiemy na co trafimy :), pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń