Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki z płatków owsianych z orzechami i bananami.

Muffinki z płatków owsianych z orzechami i bananami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 803

Dodano:

Odsłon: 597

Dzisiaj częstuję pysznymi muffinkami, upieczonymi tak na podwieczorek, ale takie muffinki z powodzeniem mogą być na drugie śniadanie, można zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. Dodam, że do ich wykonania nie potrzebujemy miksera, przygotujemy je w 10 minut plus pieczenie, trzeba uważać, żeby ich za mocno nie spiec, bo będą gorzkie. I dodam, że gdy dobrze wystygną to idealnie odchodzą z papilotek. Te muffinki nie dość, że są pyszne to są wykonane bez cukru i bez mąki. Samo zdrowie. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego Wam życzę :)

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 banany
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli soku z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy miód i roztrzepujemy ,,rózgą'' lub widelcem, następnie dodajemy kakao, cynamon i proszek, wsypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy.

  2. Orzechy drobno siekamy. Banany obieramy i kroimy w kostkę.

  3. Orzechy i banany przekładamy do masy na muffinki, dodajemy kilka kropli soku z cytryny i całość dokładnie mieszamy.

  4. Masę przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.
    Pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
    Upieczone studzimy i podajmy. Smacznego życzę.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń