Do góry

Przekąski Przepis na:

Muffiny z cukinią

Muffiny z cukinią

Autor: ciacho50

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 3571

Dodano: 08.04.2018

Odsłon: 1752

Sezon na cukinię uważam za otwarty. Jest to bardzo wdzięczne warzywo, z którego można zrobić prawie wszystko. Muffiny z cukinią są niesamowicie smaczne, delikatne i rozpływają się w ustach. Nie ma przy nich pracy. Z podanych poniżej składników, upiekłam 12 dużych muffin.

Składniki

  • 500 g. startej ze skórką cukinii (na grubej tarce)
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki maki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię zetrzeć. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlewamy do startej cukinii, wlewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i sól.
    Mieszamy łyżką.
    Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Dokładamy do masy cukiniowej i delikatnie łączymy.

    Masę przekładamy do foremek. Pieczemy 30 minut w 170*. Prze 20 minut z termoobiegiem, następnie bez.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń