Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybki, tani, pyszny i może być efektownym tortem!
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 42
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 180
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 42
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 180
Składniki
wodę, margarynę, cukier i kakao rozpuścić i zagotować (ok 2 min) w garnku. Odstawić do wystudzenia - ja wkladam do miski z zimną wodą i od czasu do czasu mieszam. Po ostudzeniu wymieszać z 3-ma żóltkami i odlać 1/2 szklanki powstalej polewy
Do pozostalej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (mikser). Ubić pianę z bialek i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec ok.45min - 200 - 210 oC
Po ostudzeniu gotowego ciasta polać rozgrzaną polewą i dowolnie udekorować. Ciasto po przecięciu na pól i przelożeniu dowolną masą (nawet gotową np. Ajerkoniakową) z powodzeniem zastępuje wykwintny tort. Ozdobiony marcepanowymi lub oplatkowymi kwiatami , orzechami czy migdalami smakuje i wygląda pięknie