Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Murzynek jagodowo-malinowy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 95
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 47
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 137
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 95
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 47
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 137
Składniki
Maliny i jagody przebierz, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą, osącz na sitku. Następnie owoce rozsyp na ściereczce i osusz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C. Czekoladę połam na kawałeczki, razem z masłem stop ją w gorącej kąpieli wodnej. Masę czekoladową lekko przestudź. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodaj czekoladę z masłem, potem wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem (ew. posmaruj masłem i oprósz tartą bułką).
Ciasto rozsmaruj na spodzie przygotowanej formy. Posyp owocami. Lekko wciśnij je w ciasto. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. godziny. Ew. około 10 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryj kawałkiem folii aluminiowej.
Sos: polewę przełóż do garnka. Dodaj masło oraz śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, aż polewa się stopi i wszystkie dobrze się połączą. Pod koniec dolej rum. Odstaw do wystudzenia.
Gotowe ciasto oblej sosem czekoladowym. Wierzch obłóż owocami. Przed podaniem udekoruj melisą albo miętą.Źródło: Naj