Do góry

Desery Przepis na:

Mus z mrożonych truskawek

Mus z mrożonych truskawek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 46

Sprawdzony przepis na "Mus z mrożonych truskawek"

Składniki

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1/2 kg mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny w proszku
  • dekoracje czekoladowe i listki mięty do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kilka ładnych truskawek zostawiamy do dekoracji. Resztę miksujemy.

  2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku, wlewamy do masy truskawkowej, starannie mieszamy. Łączymy z ubitą śmietaną.

  3. Kiedy masa zacznie gęstnieć, przekładamy ją do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy delikatnie do pucharków.

  4. Deser wstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem dekorujemy mus według uznania, np. listkami świeżej mięty, połówkami truskawek, czekoladowymi ozdobami cukierniczymi itp.

  5. Czas przygotowania: 50 minut. Cena jednej porcji około: 1,30 zł

  6. Wartość odżywcza 1 porcji: 260 kcal, Białko: 8,7 g, Tłuszcz: 17 g, Węglowodany: 74 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń