Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus z szynki z galaretką po bydgosku"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Galaretka: żelatynę namocz w połowie soku pomarańczowego. Kie- dy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Bulion wymieszaj z resztą soku pomarańczowego. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Dodaj żelatynę. Wylej na spód podłużnej foremki wyłożonej folią spożywczą. Zastudź.
Mus: cebulkę obierz, opłucz, dro bno posiekaj. Szynkę pokrój w małą kostkę. Połowę szynki zmiksuj z połową śmietany kremówki i cebulką na gładki mus. Dodaj chrzan, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żelatynę namocz w winie lub bulionie i rozpuść, podgrzewając.
Przestudź, wy mieszaj z kilkoma łyżkami zmiksowanej szynki. Następnie dodaj do reszty musu. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z musem szynkowym i resztą kostek szynki. Mus przełóż do foremki z zastudzoną galaretką. Schładzaj 4 godziny. Danie udekoruj np. roszponką oraz skórką z pomarańczy.
Przepis poleca pani Jadwiga Smolińska Autorka przepisów kulinarnych z KoronowaŹródło: Tina