Do góry

Dania główne Przepis na:

Musaka

Musaka

Autor: tysiak

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 353

Dodano: 04.07.2011

Odsłon: 16297

Moja wersja greckiej musaki.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię kroimy w podłużne plastry, blanszujemy w gorącej wodzie z odrobiną soli, odsączamy na papierowym ręczniku.

  2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, smażymy z mięsem mielonym, na łyżce oliwy. Na koniec smażenia dodajemy koncentrat lub keczup i doprawiamy do smaku.

  3. W osobnym naczyniu mieszamy oliwki, przekrojone na pół lub na 3 części, rozdrobniony ser feta i ser żółty starty na grubych oczkach.

  4. W naczyniu żaroodpornym układamy 1/2 ilości cukinii, 1/2 ilości mięsa mielonego, następnie znów cukinia i znów mięso. Na wierzch wysypujemy sery połączone z oliwkami.

  5. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tysiak 08 lipca 2011 Dlatego zaznaczyłam, że jest to moja wersja, ponieważ nie każdy u mnie w domu lubi np. bakłażany :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 05 lipca 2011 Na pewno jest to dobre danie,ale nazwa ,,Mousaka"nie ma się nijak do tej potrawy.Wykonuje się ją z zupełnie innych produktów i całkiem inaczej.Pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń