Do góry

Dania główne Przepis na:

Na grilla - szaszłyki z mięsa mielonego jak bałkańskie kebabczety, cevapcici

Na grilla  - szaszłyki z mięsa mielonego jak bałkańskie kebabczety, cevapcici

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 47

Dodano:

Odsłon: 15411

Jeśli masz już dość tradycyjnego grillowania kiełbasek i karkówki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pomysłowo przygotowane mięso mielone na patyczkach do szaszłyków z pewnością świetnie się sprawdzi podczas spotkania z przyjaciółmi lub kolacji w rodzinnym gronie. Możesz oczywiście modyfikować przepis w zależności od Twoich upodobań smakowych.

Składniki

  • mięso mielone z łopatki - ½ kg
  • mała cebula
  • przyprawy do grilla - 2 łyżki
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • sucha bułka kajzerka
  • bułka tarta - 2-3 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przed przygotowaniem mięsa suchą bułkę namaczamy w misce z czystą wodą. Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie łączymy ze sobą mięso mielone, pokrojoną cebulę i namoczona bułkę, łyżkę przyprawy do grilla o raz bułkę tartą. Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą tak, aby powstała jednolita masa. Jeśli masa przykleja się do rąk, to można dodać jeszcze bułki tartej. Z gotowej już masy formujemy małe kiełbaski, które później nabijamy na patyk do szaszłyków.

  2. Całość marynujemy przez 30 minut w łyżce przyprawy do grilla z olejem. Gotowa marynatę rozprowadzamy po mięsie za pomocą pędzelka. Na rozgrzany ruszt kładziemy folię aluminiową, a na niej mięso. Co kilka minut obracamy mięso, aby upiekło się równomiernie ze wszystkich stron na piękny brązowy kolor. Najlepiej podawać z sosem jogurtowym i dipem pikantnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń