Do góry

Dania główne Przepis na:

Na ostro: tajska zupa z kurczakiem i makaronem

Przepis dnia 2018-03-08
Na ostro: tajska zupa z kurczakiem i makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1855

Dodano:

Odsłon: 1754

A u mnie dalej kokos na czasie: dzisiaj w postaci aromatycznej, kremowo mlecznej i bardzo ostrej zupy na tajską nutę. Propozycja bazuje na mięsie z piersi kurczaka, ale z powodzeniem sprawdzą się także krewetki. Do tego pieczarki, kukurydza, świeża papryczka chilli, wyrazista kolendra i przepis na kulinarny sukces gotowy. Danie idealne na każdą okazję, zaintryguje swoim smakiem nawet tych, którzy nie przepadają za ostrą i rozgrzewającą kuchnią czy mlekiem kokosowym. Zapraszam zatem w podróż do południowo - wschodniej Azji: Muang Thai.

Składniki

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 limonka
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 200 - 250 g pieczarek
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżeczki tajskiej pasty curry czerwonej
  • 1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 litr wody lub bulionu drobiowego
  • 30 g makaronu ryżowego lub sojowego (cienkie nitki )
  • 1 mała łyżeczka trawy cytrynowej - alternatywnie
  • świeżo zmielony pieprz, świeżo zmielona sól morska
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś oczyścić z błonek, opłukać i w poprzek pokroić w plasterki średniej grubości. Kolendrę delikatnie pokroić, papryczkę opłukać i pokroić - wraz z nasionami - najpierw na plasterki, potem jeszcze na pół.

  2. Do miski wrzucić mięso, dosypać 2/3 listków kolendry i papryczkę w ilości odpowiadającej 1 czubatej łyżeczce. Wymieszać, doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem, odstawić.

  3. Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć z dodatkiem niewielkiej ilości oleju kokosowego i świeżo zmielonej soli.

  4. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (albo zalać gorącą wodą i zaparzyć, albo ugotować, koniecznie w osolonej wodzie) i odcedzić.

  5. Do garnka wlać wodę lub bulion, doprowadzić do wrzenia. Mleko kokosowe mocno wstrząsnąć przed otwarciem puszki, dodać do wrzątku, wymieszać.
    Limonkę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki, dodać do garnka. Dorzucić obrany i posiekany czosnek.

  6. Dodać pastę curry, sos rybny, trawę cytrynową i gotować kilka minut. Wrzucić usmażone pieczarki, mięso wraz z papryczką i kolendrą, w której się marynowało. Zupę gotować na niewielkim ogniu do miękkości mięsa, dodać osączoną kukurydzę. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.

  7. Przed samym końcem można dorzucić część makaronu lub wyłożyć go do miseczek i zalać zupą.
    Podawać z listkami kolendry i plasterkami chilli, można skropić sokiem z limonki.
    Jeśli zupa wyda się Wam nie dość ostra... dorzućcie chilli. Jednak moim zdaniem nie będzie takiej potrzeby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 marca Cud, miód i orzeszki :D
Uwielbiam takie zupy z odrobiną pikantności :)
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń