Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze brownie na świecie - przepis Gordona Ramsay'a. Czy jest najlepsze? Pewnie! Jedno z najlepszych jakie jadłam. Naprawdę polecam.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
Składniki
Czekoladę i masło umieszczamy w żaroodpornej na garnku z gotującą się wodą (tak aby spodem nie dotykała wody) i rozpuść mieszając od czasu do czasu. Można również podgrzać w mikrofalówce przez. ok 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. A jak nie, to można po prostu w większym rondlu umieścić składniki i rozpuścić. Wystudź ją przez chwilę.
Zdejmij miskę z ognia i rózgą wmieszaj cukry, następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę z solą i znów wymieszaj (do uzyskania jednolitej konsystencji).
Włącz piekarnik i ustaw go na 180°C. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30x23 cm. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak, aby ciasto miało równą grubość. Kiedy piekarnik będzie rozgrzany, włóż ciasto i piecz ok. 35 - 40 minut (czas może być różny w zależności piekarnika lub formy jakiej użyjecie). W trakcie pieczenia, w połowie czasu obracamy ciasto (na wypadek). Jeżeli dodatkowo dodajesz czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia i włóż tak aby przebiła zapieczoną skorupkę i włóż ponownie do piekarnika na resztę czasu.
Wyjmij brownie z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.