Do góry

Desery Przepis na:

Najlepsze brownie na świecie

Najlepsze brownie na świecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 110

Najlepsze brownie na świecie - przepis Gordona Ramsay'a. Czy jest najlepsze? Pewnie! Jedno z najlepszych jakie jadłam. Naprawdę polecam.

Składniki

  • 245 g czekolady, z grubsza posiekanej
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 175 g cukru pudru (lub cukru drobno zmielonego)
  • 125 g brązowego cukru
  • 4 duże jajka (rozbełtane rózgą)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 115 g mąki pszennej
  • Szczypta soli morskiej (ja użyłam zwykłej)
  • Opcjonalnie: 100 g gorzkiej czekolady (z grubsza posiekanej, jako dodatek na wierzch)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czekoladę i masło umieszczamy w żaroodpornej na garnku z gotującą się wodą (tak aby spodem nie dotykała wody) i rozpuść mieszając od czasu do czasu. Można również podgrzać w mikrofalówce przez. ok 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. A jak nie, to można po prostu w większym rondlu umieścić składniki i rozpuścić.

    Wystudź ją przez chwilę.

  2. Zdejmij miskę z ognia i rózgą wmieszaj cukry, następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę z solą i znów wymieszaj (do uzyskania jednolitej konsystencji).

  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 180°C. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30x23 cm. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak, aby ciasto miało równą grubość. Kiedy piekarnik będzie rozgrzany, włóż ciasto i piecz ok. 35 - 40 minut (czas może być różny w zależności piekarnika lub formy jakiej użyjecie). W trakcie pieczenia, w połowie czasu obracamy ciasto (na wypadek). Jeżeli dodatkowo dodajesz czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia i włóż tak aby przebiła zapieczoną skorupkę i włóż ponownie do piekarnika na resztę czasu.

  4. Wyjmij brownie z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

    Można je przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń