Do góry

Desery Przepis na:

Najprostsza szarlotka - szarlotka sypana

Przepis dnia 2018-09-16
Najprostsza szarlotka - szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 7316

Dodano:

Odsłon: 7543

Najprostsza szarlotka - szarlotka sypana
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać ze skórki, odkroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać.

    W osobnej misce wymieszać suche składniki przesianą mąkę, cukier, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Wymieszane suche składniki podzielić na trzy równe części.

    Dno tortownicy o wielkości 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boki posmarowałam masłem.

    Na samym dnie blaszki wsypuje równomiernie jedną cześć suchych składników a na nie wykładam połowę startych jabłek z cynamonem. Kolejno wysypuje suche składniki a na nie pozostałą część jabłek. Na koniec wysypuje ostatnią partię suchych składników. Na tarce jarzynowej ścieram masło i posypuje równomiernie na wierzch ciasta.

    Wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piekę przez godzinę. Gotową posypuje cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń