Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Nakrapiane łakotki"
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło, cukier puder oraz mielony mak. Wbij jajko. Na koniec do składników ciasta dodaj szczyptę przyprawy korzennej do piernika.
zarób nożem, a następnie szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na minimum 30 minut, aby ciasto schłodziło się.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Palcami odrywaj niewielkie kawałki ciasta, formuj z nich kulki. Każdą kulkę rozpłaszcz lekko na blasze do pieczenia. Piecz ciasteczka ok. 15 minut w temp. 180 st.
Połowę ciasteczek posmaruj marmoladą, sklej z resztą. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Polej gotowe łakotki, wystudź.
czas ok. 45 min; sztuka – 210 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety