Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z warzywami na ostro

Naleśniki z warzywami na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1980

Dodano:

Odsłon: 620

Aby uniknąć nudy, nieraz warto coś zmienić w tradycyjnych przepisach. Dziś proponuję warzywny farsz do naleśników. Podane proporcje wystarczą na dziesięć naleśników i tak też jest wyliczone nadzienie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mleka
  • 2 jajka wiejskie
  • 100 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2- 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cukinia
  • 1/2 dużego pora lub 1 cały gdy jest mały
  • 1 papryka czerwona
  • 1 brokuł
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki ketchupu łagodnego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, 1 łyżka "Vegety"
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do rondla wlać olej. Warzywa umyć i drobno pokroić.Przełożyć do rondla. Dodać przyprawy. Dusić do miękkości. Często mieszać. W razie potrzeby dolać nieco wody.

  2. Z podanych produktów zrobić ciasto naleśnikowe. Należy je dokładnie wymieszać aż do połączenia składników. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

  3. Po upieczeniu naleśników nakładać na każdy farsz i zwijać w rulon. Tak przygotowane naleśniki umieścić w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch każdego położyć plasterek żółtego sera. Zapiekać w piekarniku aż do rozpuszczenia sera. Po wyjęciu z piekarnika skropić ketchupem. Podawać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń