Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki ze szpinakiem z gorgonzolą

Naleśniki ze szpinakiem z gorgonzolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3970

Dodano:

Odsłon: 2644

Żona w delegacji, więc miał być szybki, smaczny i niestresujący obiadek. (nie, żeby żona mnie stresowała...). Więc był, ale dla każdego oddzielnie. oto mój - naleśnik ze szpinakiem z gorgonzolą.

Składniki

  • szklanka mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • szklanka piwa
  • szczypta soli
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • łyżka oliwy (używam elektrycznej patelni do naleśników, jeżeli korzystasz ze zwykłej, nie trzeba dodawać oliwy).
  • opakowanie szpinaku (świeży, młody, "baby")
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • ok. 5 dag sera gorgonzola
  • dwie - trzy łyżki śmietany (kwaśna, 18%)
  • łyżka oliwy.
  • łyżka startego twardego sera
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zmiksuj wszystkie składniki ( w razie potrzeby dodaj maki lub wody) na dość rzadkie ciasto - o konsystencji kwaśnej śmietany.
    odstaw na 15 minut, aby mąka napęczniała.
    Usmaż naleśniki.

  2. Szpinak zalej wrzątkiem i blanszuj ok. 5 minut. Przepłucz zimną wodą i dokładnie odciśnij. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż chwilę na niedużym ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
    Dodaj pokruszony ser, dwie łyżki śmietany, dopraw do smaku gałką i pieprzem i smaż, aż sos zgęstnieje.


    Naleśnik posmaruj szpinakiem, złóż na 4 części, posmaruj wierzch śmietaną i posyp tartym serem. Zapiekaj ok. 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (górna grzałka).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kasik300 25 września 2013 rewelacyjne!zdecydowany i osobliwy smak zawdziecza gorgonzoli ktora bardzo lubie(dodalam 10dkg), polecam :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń