Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka agrestowa

Przepis dnia 2018-07-27
Nalewka agrestowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 2057

Dodano:

Odsłon: 2889

Nie wyobrażacie sobie, jaka pyszna nalewka wychodzi z pospolitego agrestu. Kilka tygodni temu odkryłam w spiżarni wielce omszałą butelkę. Przyniosłam do kuchni, oczyściłam z kurzu i pajęczyn, zbliżyłam do światła, a następnie udało mi się odczytać wyblakły napis na etykietce - "Agrest z imbirem 2014". Coś podobnego, to ja robiłam nalewkę z agrestu? Nie pamiętałam o tym zupełnie, gdyż nigdy jej nie spróbowaliśmy, tylko tyle, co przy filtrowaniu i zlewaniu do butelki. Ale taka świeża nalewka nigdy nie zapada w pamięć. Nastąpiła degustacja, a zaraz potem polecieliśmy zrywać dojrzały agrest. W samą porę odkryłam tę butelkę!

Składniki

  • 1 kg dojrzałego agrestu
  • 500 g cukru
  • laska wanilii
  • nieduży kawałek świeżego imbiru
  • 750 ml wódki 40%
  • 250 ml spirytusu (95-96%)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce agrestu (najlepiej czerwonego, ale może być każdy) całkowicie dojrzałe, miękkie i zdrowe umyj pod bieżącą wodą i osącz na sicie. Włącz sobie jakiś ciekawy film i w międzyczasie cierpliwie obierz agrest z resztek ogonków i dna kwiatowego. Jak się robi podwójną porcję (ja robię), to film musi być wciągający.

  2. Obrany agrest wrzuć do sporego słoja, moje mają około 1,7 litra pojemności. Lekko rozgnieć owoce – tak, aby popękały, ale nie zmieniły się w miazgę.

  3. Dodaj przyprawy – imbir obrany i pokrojony w cienkie plasterki oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii.

  4. Do słoja wsyp cukier i na koniec zalej wszystko alkoholem.

  5. Słój zamknij szczelnie i postaw go na słonecznym parapecie na przynajmniej dwa tygodnie (można na dłużej, do miesiąca).

  6. Po u pływie zalecanego czasu odcedź owoce na sicie (nie wyrzucaj ich, zrobimy z nich w przyszłości świetną konfiturę/dżem – czekaj więc na kolejny agrestowy wpis). Płyn wlej do butelek i pozostaw do sklarowania na około 2 miesiące. Wówczas zlej nalewkę z nad osadu do czystych butelek, a resztę przefiltruj.

  7. Nalewka agrestowa powinna dojrzewać przez co najmniej pół roku. Jest wyborna, a jej barwa zależy od koloru użytych owoców – im więcej czerwonych kulek, tym bardziej różowa nalewka. Jednak niezależnie od koloru owoców – uzyskasz pyszny, kwaskowy trunek o lekkim agrestowym posmaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń