Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka na owocach wiśni.

Nalewka na owocach wiśni.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1255 Ocena: 14771

Dodano:

Odsłon: 15774

Nalewka wiśniowa jest bardzo smaczna, swój idealny smak nabiera minimum po roku dojrzewania. Naprawdę warto czekać. Nalewka na zdjęciu jest z 2016 roku, nadal dojrzewa.

Składniki

  • wiśnie 3,1 kg. (najlepsze są sokówki)
  • goździki 15 szt.
  • kardamon 20 ziarenek
  • kora cynamonu 2 szt.
  • laska wanilii 1 szt.
  • cukier trzcinowy 30 dag.
  • alkohol 60% 1,5 l.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wiśnie opłukać pod bieżącą wodą, przebrać i wydrylować.

  2. Wraz z przyprawami umieścić w naczyniu minimum 5 l.

  3. Zalać alkoholem 60% i odstawić na 6 tygodni co jakiś czas mieszając.

  4. Po upływie tego czasu alkohol zlać do drugiego naczynia i umieścić w chłodnej piwnicy, wiśnie zasypać cukrem i odstawić na kolejne 4 tygodnie. Gdy cukier się rozpuści i wyciągnie resztę soku i alkoholu z owoców, zlewamy słodki nalew i łączymy z wcześniej odlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę przechowujemy w ciemnym chłodnym pomieszczeniu do całkowitego sklarowania. Sklarowaną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy. Owoce z nalewki zużywamy do ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń