Do góry

Dodatki Przepis na:

Nam Prik Pao (tajska pasta chili)

Nam Prik Pao (tajska pasta chili)

Autor: facetzprzepisem

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 288

Dodano: 23.04.2018

Odsłon: 109

Można kupić gotową w sklepach z egzotyczną żywnością, lub można ja zrobić samemu. Nada ostry smak tajskim potrawom, jest także jednym ze składników pysznej kwaśnej zupy Tom Yum Hed.

Składniki

  • Składniki na 100-150 g pasty:
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, i smażymy szalotkę i czosnek na brązowy kolor. Uwaga, czosnek potrzebuje mniej czasu niż szalotka, aby się usmażyć na brązowo.

  2. W miseczce, łączymy pozostałe składniki pasty, ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy usmażoną szalotkę i czosnek. Mieszamy.

  3. Całość, wrzucamy jeszcze raz na patelnię, i smażymy przez 2 minuty na średnim ogniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń