Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka

Napoleonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 570

Dodano:

Odsłon: 13931

Budyniowy krem przełamany słonymi krakersami.

Składniki

  • Krakersy solone - 2 duże paczki
  • Mleko zwykłe - 5 szklanek po 250 ml
  • Budyń waniliowy - 2 torebki
  • Żółtka jaja kurzego - 4 sztuki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy - 2 torebki
  • Zapach waniliowy
  • Polewa czekoladowa - 1 kubeczek śmietanki Piątnica 200 g i 2 czekolady z drobnymi orzechami
  • Cukier puder do posypania w wersji bez polewy
  • Masło - 1 kostka ( może być margaryna )
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy krakersy. Następnie do rondelka wlewamy 4 szklanki mleka, masło i szklankę cukru zwykłego oraz 2 torebki cukru waniliowego oraz zapach. Gotujemy na średnim gazie. Po zagotowaniu mleko z dodatkami można wyłączyć aby nie wykipiało.

  2. W jednej szklance mleka miksujemy mąkę z żółtkami oraz budyniami i wlewamy do gotującego mleka z pozostałymi składnikami energicznie mieszając drewnianą łyżką ( mi tak wygodnie ) aby nie było grudek.

  3. Gotowy, gorący budyń wylewamy na krakersowy spód i przykrywamy warstwą ciastek.

  4. W oryginalnym przepisie gotowe, wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

  5. U mnie wersja z polewą czekoladową. Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy połamane na dowolne kawałki czekolady z drobnymi orzechami. Gotujemy na średnim gazie do momentu zgęstnienia polewy. Gorącą wylewamy na ciasto.

    Napoleonkę kroimy na drugi dzień po nocy spędzonej w lodówce ;-)


    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

McDusia 28 maja 2016 Dziękuję :-). Oczywiście śmietanka do polewy 30 % lub 36 %. U mnie cisto już zjedzone, było 1 dzień :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń