Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie czekoladowe ciasto oraz przepyszna beza kokosowa, moim zdaniem połączenie idealne.
Składniki
Ciasto ciemne Białka ubici na sztywno z szczyptą soli pod koniec ubijania cały czas miksując dodawać stopniowo ok. 0, szklanki cukru, sztywne białka odstawić. Żółtka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo pozostałe składniki. Po połączeniu wszystkich składników ciasto będzie gęste wtedy dodać partiami sztywną piane z białek i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wyłożonej papierem dopieczenia formy i piec ciasto w nagrzanym do 180 C piekarniku około 35 – 40 minut. Po tym czasie należy przygotować beze kokosową.
Beza kokosowa 3 białka (pozostałe z ciemnego ciasta) ubić z szczyptą soli na sztywno, następnie w trzech partiach dodawać cukier oraz cukier waniliowy zakaż dym razem dodawać kolejną części gdy poprzedni cukier rozpuści się w sztywnej pianie. Cały czas miksując dodawać powoli ocet/sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć składniki.
Ciemne ciasto wyjąć z piekarnika na nie wyłożyć beze kokosową, ciasto ponownie wstawić do piekarnika temperaturę zmniejszyć do 160C i piec około 15 - 20 minut gdy beza się zarumieni wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na około 20 po tym czasie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Ciasto można polać np. polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego ;)