Do góry

Desery Przepis na:

Niebiańska plaża

Niebiańska plaża

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1238

Dodano:

Odsłon: 12621

Mięciutkie czekoladowe ciasto oraz przepyszna beza kokosowa, moim zdaniem połączenie idealne.

Składniki

  • (forma 24x 32) Ciasto ciemne 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru (lub mniej) łyżka mocnego kakao
  • 6 jajek ( w podziale 6 żółtek i z tego z 3 jajek białka)
  • ¾ szklanki oleju 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia szczypta soli opcjonalnie kieliszek alkoholu
  • Beza kokosowa
  • 3 białka pozostałe z ciasta ciemnego ¾ szklanki cukru cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki octu lub soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka wiórków kokosowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto ciemne
    Białka ubici na sztywno z szczyptą soli pod koniec ubijania cały czas miksując dodawać stopniowo ok. 0, szklanki cukru, sztywne białka odstawić.
    Żółtka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo pozostałe składniki. Po połączeniu wszystkich składników ciasto
    będzie gęste wtedy dodać partiami sztywną piane z białek i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wyłożonej papierem dopieczenia formy i piec ciasto w nagrzanym do 180 C piekarniku około 35 – 40 minut. Po tym czasie należy przygotować beze kokosową.

  2. Beza kokosowa
    3 białka (pozostałe z ciemnego ciasta) ubić z szczyptą soli na sztywno, następnie w trzech partiach dodawać cukier oraz cukier waniliowy zakaż dym razem dodawać kolejną części gdy poprzedni cukier rozpuści się w sztywnej pianie. Cały czas miksując dodawać powoli ocet/sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć składniki.

  3. Ciemne ciasto wyjąć z piekarnika na nie wyłożyć beze kokosową, ciasto ponownie wstawić do piekarnika temperaturę zmniejszyć do 160C i piec około 15 - 20 minut gdy beza się zarumieni wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na około 20 po tym czasie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Ciasto można polać np. polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń