Do góry

Desery Przepis na:

niebiańskie kapuczino

niebiańskie kapuczino

Autor:

Przepisów i artykułów: 185 Ocena: 1534

Dodano:

Odsłon: 22258

Świąteczne niebiańskie kapuczino. Bardzo delikatny kakaowy biszkopt, nasączony kawą, przełożony kremem budyniowym, zwieńczony delikatną, puszystą pianką. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jaja
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200g masła
  • ½ l mleka
  • Kawowa pianka:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie ulubionego cappuccino
  • 2 śnieżki
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 czekolada deserowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, w trakcie ubijania dodawać partiami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Piec ok. 50 min w średnio nagrzanym piekarniku.

  2. Krem budyniowy: Budynie ugotować w ½ l mleka. Wystudzić. Kostkę masła miksować na puszystą masę, dodać budyń. Masę wyłożyć na połowę wystudzonego biszkoptu.

  3. Kawowa pianka: Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, wystudzić. (odlać ½ szklanki kawy, dopełnić szklankę mlekiem. Tym nasączyć biszkopty). Do wystudzonej kawy dodać dwie śnieżki, miksować na puszysty krem. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić. Wlać do kremu. Masę kawową wylać na drugą część biszkoptu. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 grudnia 2018 No i to jest idealne ciacho do cappuccino, które za chwilę będę robił :) Pycha na maxa :D Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń