Do góry

Zupy Przepis na:

Niedzielny obiad w Dublinie - zupa z kapusty

Niedzielny obiad w Dublinie - zupa z kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4007

Dodano:

Odsłon: 4040

No cóż, zupa jak zupa. Ale tu mamy dwie ciekawostki kulinarne - kapustę z Yorku oraz rzepę i pasternak jako składniki wywaru. W sumie bardzo smaczna zupa jarzynowa.

Składniki

  • 1 - 2 ziemniaki
  • dwie marchewki
  • por
  • gałązka selera naciowego
  • kapusta z Yorku (może być włoska)
  • cebulka - mała
  • połówka średniej rzepy (może być seler)
  • pasternak (lub pietruszka)
  • sól, pieprz ziarnisty
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa pokrój w kostkę, marchew w półplasterki, cebulę zostaw w całości (z łupiną). Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wytnij głąb i pokrój w paski.
    (Na zdjęciu rzepa i pasternak)

  2. Warzywa zalej zimną wodą (ok. 2 litrów), zagotuj i pozwól, aby wywar powolutku się gotował na małym ogniu - ok. godziny. Po 30 minutach dodaj przyprawy i gałązki pietruszki.

    (Na zdjęciu - kapusta z Yorku)

  3. Po godzinie wrzuć posiekaną kapustę i gotuj do miękkości (ok. 15 - 20 minut). Dopraw do smaku i podawaj.

    Na zdjęciu:
    W Dublinie, w dzielnicy Temple Bar w każdy weekend odbywają się popularne targi żywności ekologicznej, gdzie można kupić nie tylko warzywa z eko - upraw, ale również mięso, sery, wszelkiego rodzaju pieczywa i przetwory.
    Cieszą się dużą popularnością, chociaż ceny nie są zbyt przyjazne. :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

joanna78 29 stycznia 2014 Bardzo lubimy takie kapuśniaczki. Dzięki za nowe inspiracje kulinarne ;-D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 28 stycznia 2014 Jeszcze raz powtórzę...Super!!! Szkoda ,że tak dawno Ciebie nie było. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń