Do góry

Dania główne Przepis na:

niemieckie placuszki serowe…

niemieckie placuszki serowe…

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 394 Ocena: 11093

Dodano: 28.01.2017

Odsłon: 12859

Placuszki są smaczne i z pewnością będę je powtarzała; fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu z dnia poprzedniego

Składniki

  • 150g twarogu
  • 400g ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło klarowane do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane należy odparować i przestudzić.
    Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (ja ugotowałam dzień wcześniej więcej na obiad i przed robieniem placuszków je odgrzałam)

  2. Dodajemy twaróg, cukier, proszek do pieczenia, jajko, mąkę oraz skórkę z cytryny i zagniatamy w misce jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione, wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku i formujemy małe placuszki, lekko je spłaszczając.

  3. Smażymy na sklarowanym maśle na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń