Do góry

Przetwory Przepis na:

niskokaloryczna pomarańcza z dyni :)

niskokaloryczna pomarańcza z dyni :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2082

Dodano:

Odsłon: 4090

aromatycznie, słodko, pysznie i niskokalorycznie - co rok zastanawiałam się, próbowałam, testowałam jak tu zrobić konfiturę z pomarańczy i jest! dzielę się przepisem, bo wyszło pysznie :) przepis na 12 szt x ok. 200 ml

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynia
    Dynię kroję, pozbawiam pestek, kroję na mniejsze kawałki, obieram ze skórki. Myję raz jeszcze i rozdrabniam w kostkę za pomocą kratki do frytek (tak jest o wiele szybciej, ale można pokroić).

    Wkładam do garnka warstwami przesypując cukrem z ksylitolem (zostawiam 2 łyżki cukru do wymieszania z pektyną)..
    Przykrywam garnek i odstawiam na 2 godziny, aby dynia puściła sok.

  2. Pomarańcze
    Wybieram soczyste pomarańcze o cienkiej błyszczącej skórce bez białego nalotu. Myję w wodzie z sodą, sparzam wrzątkiem, i wyciskam sok (wyciskarką do cytrusów, żeby dostało się do soku też trochę miąższu bez pestek).
    Skórkę z jednej pomarańczy ścieram tarką o drobnych oczkach i dodaję do soku. Uwaga! Ścieram cienką tylko pomarańczową warstwę.

  3. Podgrzewam dynię ok. 20 minut, aż lekko zmięknie.
    Wyłączam grzanie, wlewam sok z pomarańczy wraz ze skórką i zostawiam na noc.
    W garnku cała dynia jest przykryta cieczą a garnek pokrywką.

  4. Gotowanie/wysmażanie
    Konfiturę gotuję bez przypraw 1-1,5 godziny (sprawdzam miękkość dyni).
    Gotuję pół- przykrytą, tzn kładę drewnianą łyżkę na brzeg garnka i na to pokrywę, więc zostaje przestrzeń do lekkiego odparowania. o mamma mia! Zapach w całym domu - mocno pomarańczowy, jak smak dyni, która "naciągnęła" aromat świeżych pomarańczy.

    Jak dynia zaczyna się rozpadać, dodaję przyprawy.
    Pektynę mieszam z dwoma łyżkami cukru, które odsypałam wcześniej i dodaję do konfitury - powoli, ciągle mieszając, rozsypuję po garnku (wsypana jednym rzutem pektyna po prostu się zbryli i nie spełni swojego żelującego zadania).
    Gotuję kolejne pół godziny - bo w tym czasie przygotowuję słoiki.
    Jeśli po tym czasie okazuje się, że dynia wciąż jest uparta i nie chce się rozpaść, blenduję zawartość, dość niedbale, zostawiając kawałki owoców.

  5. Wekowanie
    Umyte słoiki wstawiam do piekarnika na 30 minut 120 stopni. W ten sposób je susze i sterylizuję.
    To samo robię z nakrętkami.
    Gorącą zawartość nalewam do gorących słoików. Używam lejka z szeroką szyjką do słoików, co pozwala zachować czyste gwinty (nic tam nie skapnie, a gdyby coś, to czyszczę).
    Mocno zakręcam i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia. Na noc.
    Przy porannej kawie mam zabawę z etykietkami, wiązaniem dekoracyjnych materialów itp. .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 września 2017 Widząc takie zdjęcia, to aż ... Dobra, uciekam na późny obiad, bo smaka strasznego robisz :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń