Do góry

Dania główne Przepis na:

No to klops!

No to klops!

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4015

Dodano:

Odsłon: 2740

Uważam, że najlepszy pomysł na mielone mięso to klops! Klops nadziewany młodymi szparagami, cukinią i suszonymi pomidorami. Wiosenny klops! Podany z ziemniakami i sosem np. koperkowym - pycha!

Składniki

  • mięso (użyłem kawałka karkówki, ok. 65 dag)
  • bułka - najlepiej czerstwa
  • Cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • odrobina masła do smażenia i wysmarowania formy
  • tarta bułka do wysypania formy
  • jajko
  • sól, pieprz, ostra papryka i pikantne zioła - do smaku
  • Do środka (np. u mnie, bo nadzienie może być dowolne)
  • pół pęczka młodych szparagów
  • pół cukinii
  • 6 - 8 suszonych pomidorów z zalewy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na łyżce masła zeszklij pokrojoną w piórka cebulę.
    Dodaj grubo posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
    Przestudź.
    Bułkę namocz w wodzie (może być w mleku).

    Mięso, dobrze odciśniętą bułkę i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa.
    Dodaj jajko i dokładnie wyrób.
    Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, możesz dodać pikantne zioła włoskie.
    Całość powinna być dosyć pikantna.

  2. Rozłóż na blacie kawałek pergaminu i natłuść go lekko olejem.
    Rozsmaruj na nim mielone mięso w regularny prostokąt, na grubość ok. 1,5 - 2 cm.
    Rozłóż na nim szparagi (obetnij zdrewniałe końce i, jeżeli nie są bardzo młode - obierz), pokrojoną w słupki cukinię i pokrojone w kawałki pomidory.


    Zawiń całość w roladę, zawiń w natłuszczony papier i włóż na godzinkę do lodówki.

  3. Wyjmij mięso z lodówki, rozpakuj i włóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy keksowej.
    Włącz piekarnik (góra - dół, 200 stopni).
    Kiedy piekarnik będzie dobrze nagrzany, posmaruj mięso z góry odrobiną oliwy i posyp delikatnie tartą bułką.

  4. Piecz ok. 35 - 45 minut, w zależności od wielkości porcji.
    Wyjmij i wystudź lekko w formie.



    Podawaj na ciepło lub na zimno, z dowolnym sosem i dodatkami, lub tylko z pieczywem.

  5. Klops podany z sosem koperkowym, ziemniakami i mizerią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń