Do góry

Dania główne Przepis na:

Nogi dzika

Nogi dzika

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 1126

Nogi dzika

Składniki

  • 2 tylne nogi dzika
  • włoszczyzna
  • 5 jagód jałowca
  • 1 liść laurowy
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 3 łyżki octu 6%
  • 3 łyżkitartej bułki
  • 3jajka
  • 200 g masła
  • 1 cebula
  • po 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
3-4 os. > 60 min trudne drogie

Przygotowanie

  1. • Nogi dzika oczyścić, opalić, odciąć raciczki w przegubie i dokładnie umyć. Włoszczyznę obrać, opłukać.
    • Mięso włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, sól i przyprawy. Zalać wodą, tak aby były przykryte, wlać ocet. Przykryć i gotować na małym ogniu około 2 godzin.

  2. •Ostudzone nogi przekroić wzdłuż na pół, wyjąć kości. Cebulę obrać,
    opłukać, posiekać i zeszklić na połowie masła. Ostudzić. Wymieszać z
    roztrzepanymi jajkami, solą, pieprzem i zielem angielskim. W jajkach z
    masłem i cebulą maczać każdy kawałek nogi, posypać tartą bułką i układać w brytfannie posmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, polać pozostałym masłem i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 200°C.
    Podawać z sosem musztardowym lub chrzanowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń