Do góry

Przekąski Przepis na:

Nóżki w galarecie

Nóżki w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 27949

tradycyjne takie jak gotowała moja mama ,babcia i prababcia palce lizać

Składniki

  • 2 - 3 nogi wieprzowe
  • 1 ładną golonkę lub ładny kawałek wołowiny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz w ziarnkach
  • kilka liści laurowych (4-5 sztuki)
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego (około 10 sztuk)
  • sól
  • żelatyna 2-3 łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. nóżki i mięso porządnie wymoczyć (ja mocze około 12 godzin)

  2. włożyć do garnka zalać wodą po prawie samą krawędz garnka (do pełna) odrobinę posolić gotować na malutkim ogniu około 2 godzin między czasie zdejmować szumowiny zbierające się na wierzchu

  3. po upływie tego czasu dodać czosnek ,liść laurowy ,ziele angielskie ,pieprz w ziarnkach dalej gotować około 2 - 3 godziny aż wygotuje się połowa wody w garnku wtedy nie trzeba dodawać żelatyny

  4. miękkie mięso i nóżki odcedzić z wywaru lekko przestudzić ugotowane mięsko

  5. przestudzone mięso obrać z kości , kroimy lub przekręcić przez maszynkę do mięsa

  6. pokrojone mięsko spowrotem umieścić w odcedzonym wywarze zagotować

  7. czasem taką galarete gotuje również z włoszczyzna : 1 marchewka ,kawałek pora ,1 pietruszka ,kawałeczek selera umyć i oczyścić gotować razem z mięsem i nóżkami wtedy dodaje żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklance ciepłej wody

  8. jeszcze ciepłą galaretę przelać do małych salaterek ,pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lododówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 25 marca 2012 Taka galareta oczywiście to pychota,ale wywar mysi mieć dużą ilość włoszczyzny - jest niezbędna.Pozdrawiam

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana 21 grudnia 2010 wspanialy przepis, tradycyjny........taka potrawa oddaje smak jakiego oczekujemy. Udziwnionym przepisom czesc za inwencje, ale dla mnie , wiecej tam ozdobek niz smaku...

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń