Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1826
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1826
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
Składniki
Winogrona trzeba zmiażdżyć- użyłam malaksera z końcówka do ciast. Do słoja trzeba wlać miazgę dodać wodę filtrowana lub zimną przegotowaną i rozpuszczony w niej cukier. Słój powinien mieć nałożona nakrętkę, tak aby muszki się nie dostały. Raz dziennie powinno się mieszać nastaw, bo będzie się podnosił. Po 4- 6 tygodniach skórki przestaną się podnosić - wtedy można zlać ocet. Jeszcze będzie pracował wiec można go zostawić pod niedokreconą nakrętką do wyklarowania. Po dwóch tygodniach można zciągnąć rurką ocet z nad osadu. W lodówce można przechowywać w nieskończoność. Ocet winny jest bardzo zdrowy, świetnie nadaje się do sałatek i do marynat- papryka marynowana w occie winnym jest wyborna! Smacznego :)