Do góry

Dodatki Przepis na:

Ocet z resztek po nalewce bzowej (albo z kwiatów bzu czarnego i ekologicznych cytryn)

Ocet z resztek po nalewce bzowej (albo z kwiatów bzu czarnego i ekologicznych cytryn)

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3223

Dodano:

Odsłon: 979

Mój ocet z resztek powstaje właśnie z … resztek pozostałych po nalewce z kwiatów bzu. Parę dni temu odcedzałam syrop potrzebny do przygotowania aromatycznej nalewki. W pierwszym odruchu chciałam te resztki wyrzucić na kompost, jak co roku. Ale tym razem jakoś tak sugestywnie zapachniały mi te resztki, że nie umiałam ich wyrzucić. W zamian nastawiłam ocet z resztek na lato. Wśród aromatycznych resztek znalazły się baldachy kwitnącego bzu i plasterki ekologicznych cytryn. Że też nigdy wcześniej nie wpadłam na pomysł ich zoctowania. To przecież idealny zestaw na upały!

Składniki

  • wszystkie resztki z podwójnej porcji nalewki bzowej (przepis na blogu)
  • przynajmniej 4 litry wody (przegotowanej i ostudzonej lub pochodzącej z filtra odwróconej osmozy), ale być może dodasz więcej –
  • 16 kopiastych łyżek cukru (po 4 na każdy litr wody) lub więcej, jeśli użyjesz więcej płynu
  • jeśli masz – kawałek matki octowej, ale i bez niej ocet dziarsko buzuje
  • no i oczywiście odpowiednio duży słój, niech będzie raczej za duży niż “na styk” – niekiedy składniki powodują dość gwałtowną uc
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieść w odpowiednio dużym naczyniu – słoju lub wiaderku fermentacyjnym. Nie napełniaj naczynia aż po czubek!

  2. Nastaw zabezpiecz ściereczką lub ręcznikiem papierowym przed dostępem muszek. Przynajmniej dwa razy dziennie zaglądaj do niego i mieszaj intensywnie przy pomocy wyparzonej drewnianej łyżki. W ten sposób napowietrzysz nastaw, co jest bardzo ważne, bo podczas wytwarzania octu potrzebny jest dostęp tlenu.

  3. Więcej szczegółów dotyczących domowej produkcji octu znajdziesz na blogu, zajrzyj koniecznie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 26 czerwca swietny, takiego jeszcze nie robilam, musze spróbowac :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń