Do góry

Desery Przepis na:

Odwrócony biszkopt jabłkowo-orzechowy

Odwrócony biszkopt jabłkowo-orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2348

Dodano:

Odsłon: 709

Dlaczego odwrócony? Otóż dlatego, że orzechy i jabłka które były na dnie znalazły się dzięki temu zabiegowi na górze. A o to chodziło. Ciasto jest nieziemsko smaczne. Wyraźnie wyczuwa się jabłka, cynamon, orzechy i czekoladę. Gorąco polecam!

Składniki

  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 4 średnie jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/3 szkl. przesianej mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysmarować masłem. Szczególnie solidnie dno. Wysypać równo orzechy.

  2. Jabłka obrać i drobno pokroić. Wymieszać z cynamonem. Wysypać na orzechy. Zapiekać w piekarniku w 200 st. C jakieś 30-40 minut. Następnie, około pół godziny, czekać aż jabłka wystygną.

  3. Przygotować biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier. Nadal ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Ciągle ubijać. Wyłączyć robot. Obie mąki z proszkiem do pieczenia delikatnie wmieszać do ciasta. Biszkopt przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 35- 40 minut. Ciasto można przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wówczas rozpiąć obręcz. Przyłożyć talerz i przełożyć na niego odwrócony biszkopt. Na parze rozpuścić czekoladę z kilkoma łyżkami mleka. Udekorować wierzch tortu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 20 listopada Szybkie w wykonaniu, a przy tym bardzo apetyczne ciasto. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 16 listopada Mjastersztyk, niewiele zabiegow a nieporownywalny smak! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 16 listopada Dla mnie idealne ciacho <3 Uwielbiam jabłka, może mniej orzechy....jednak trafia w moje gusta <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń