Do góry

Desery Przepis na:

Odwrócony jogurtowiec truskawkowy na zimno

Odwrócony jogurtowiec truskawkowy na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 1007

Dodano:

Odsłon: 5476

Jogurtowiec do góry dnem idealny na upalne dni.

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 g jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki żelatyny+1/3 szklanki gorącej wody
  • cukrem pudrem wedle uznania dosłodzić (u mnie zmielony słodzik)
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Formę wykładamy folią spożywczą szczelnie z każdej strony.

  3. Truskawki (ok 150 g) kroimy w talarki i układamy na spód formy. Zalewamy je lekko tężejąca już galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.

  4. Żelatynę rozpuszczamy. Do większej miski wrzucamy jogurt oraz truskawki, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko miksujemy. Na koniec dolewamy żelatynę i na koniec krótko jeszcze miksujemy.

  5. Powstałą masę wylewamy na spód z galaretki (ma być stężała, ale nie do końca, wtedy masa jogurtowa „zleje” się z galaretką i nie rozwarstwi się przy wyjęciu z formy.) Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  6. Aby wyjąć, przykładamy naczynie i odwracamy. Zdejmujemy folię i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 czerwca Jak na zimno, to biorę, bo na ciepło nic nam z ciach nigdy nie wychodziło ;)
Truskaweczki :) ... smak obecnych dni :D
Odpowiedzi: 8 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń