Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki curry w zalewie słodko - kwaśnej.

Ogórki curry w zalewie słodko - kwaśnej.

Autor: danutast1

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 968

Dodano: 08.08.2017

Odsłon: 1560

Super ogórki - można je użyć do obiadu lub jako przekąska..

Składniki

  • 4 kg ogórków
  • 6 szt. kolorowej papryki
  • 1/2 kg cebuli
  • Natka selera
  • 3 główki czosnku
  • Zalewa zimna :
  • 9 szkl. zimnej wody
  • 1 szkl. soli
  • Zalewa gorąca:
  • 7 szkl. wody
  • 3 szkl. octu 10 %
  • 4 szkl. cukru
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżki ziela angielskiego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki. Rozpuścić sól w zimnej wodzie, zalać ogórki, dodać kilka listków selera i pozostawić na 3 godz. co pewien czas mieszać.

  2. Przygotować słoiki, do każdego włożyć ząbek czosnku i trochę kopru.

  3. Paprykę oczyścić i pokroić w paski, a cebulę w piórka.

  4. Przygotować zalewę. Wodę, ocet, cukier, ziele ang. i curry zagotować. Do gotującej zalewy wsypać paprykę i cebulę. Zagotować 1-2 min. Warzywa wyjąć z zalewy łyżką cedzakową.

  5. Po 3 godz. ogórki odsączyć. Na spód ułożyć warzywa, a następnie ogórki, na wierzch położyć 1-2 listki selera. Zalać zalewą i pasteryzować 6-8 min. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń