Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 2092 Ocena: 46843

Dodano:

Odsłon: 42490

:)

Składniki

  • Ogórki
  • Czosnek
  • Koper
  • Chrzan
  • Zalewa:
  • 1 l gorącej wody
  • 1 łyżka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami gorącązalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. Po 5-6 dniach słoiki pasteryzować przez ok. 2 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

undefined-33 12 lipca 2015 zalewam zawsze zimną wodą prosto ze studni. Nie pasteryzuję a zawsze się udają i długo są chrupkie.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń