Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 801

Dodano:

Odsłon: 957

Ogórki kiszone, to jedna z najpopularniejszych form przechowywania ogórków podczas zimy. Ogórki zaprawione wg tego przepisu, dzięki dodatkowi cukru nie ukiszą się zbyt mocno, pozostaną dość twarde i dłużej będzie można je przechowywać.

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 10-12 ząbków czosnku
  • 2 korzenie chrzanu
  • 4 gałązki kopru
  • 8 liści wiśni
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • opcjonalnie 4 liście winogron, porzeczki (czerwonej) lub dębu
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować 4 litrowe słoiki i wyparzyć gorącą wodą.

    Ogórki dokładnie umyć i usunąć resztki szypułek.

    Na dnie każdego słoika ułożyć po 2 liście wiśni i po 1 baldachimie kopru (najlepiej suszonego).

    Następnie dość ciasno poukładać ogórki w słoikach. W szpary między ogórkami wcisnąć kawałki chrzanu pokrojonego w cienkie słupki oraz ząbki czosnku (ja daję w całości, ale można pokroić).

    Wodę, cukier i sól dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia soli i cukru.

    Zalać przygotowane ogórki zalewą i zamknąć słoiki. Odstawić na kilka dni, pamiętając, że świeżo zaprawione ogórki mogą "wykipieć". Po 4-5 dniach ogórki można przenieść do piwnicy.


    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
    Soli można użyć zwykłej kuchennej, ale sól kamienna będzie w tym przypadku znacznie lepszą opcją.
    Opcjonalnie do każdego słoika można dołożyć po jednym liściu porzeczki, dębu lub winogrona.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń