Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 9026

Dodano:

Odsłon: 13838

Ogórki są idealne, nie za bardzo octowe takie w sam raz.

Składniki

  • ogórki gruntowe
  • Do każdego słoika:
  • 2 słupki marchewki
  • 1 gałązka kopru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 słupek chrzanu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • Zalewa:
  • 1/2 l octu 10%
  • 3 l wody
  • 4 łyżki soli
  • 8 łyżek cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewkę i chrzan obieramy, kroimy w słupki, a następnie wkładamy do słoika razem z koprem, czosnkiem , liściem laurowym, zielem angielskim i gorczycą.

  2. Pozostałe miejsce w słoiku dopełniamy ogórkami.

  3. Gotujemy zalewę z octu, wody, soli i cukru.

  4. Wystudzoną zalewą zalewamy ogórki.

  5. Zakręcone słoiki pasteryzujemy 10 min. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

  6. Smacznego !!!

  7. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Agentka 08 czerwca mam pytanie PASTERYZACJA proszę napisz jak po kolei do gorącej wody czy zimnej . Mi wychodzą pomaraszczone Odpowiedzi: 7 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 08 czerwca Dzięki za przepis. Ja zawsze miałam problemy z proporcjami w zalewie. Dzięki Tobie jakoś sobie poradzę. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 06 czerwca przeapetyczne,przesmaczne...kocham takie ogorasy:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 czerwca Moim zdaniem masz za dużo tych słoików!!!Pomogę Tobie i zabiorę z jeden...dwa...no parę zabiorę :D:D Pycha!:) Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 06 czerwca Idealne! a przypraw i warzyw na bogato dodalas, musza byc najsmaczniejsze! Odpowiedzi: 11 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 czerwca Ja lubię takie, które mają tydzień ;)
Oj, wtedy to można cały słoik zjeść i jak to fajnie chrupie pod zębami xD
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń