Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kwaszone w 24 godziny

Ogórki kwaszone w 24 godziny

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 466

smaczne, szybko "wychodzą" ze słoika

Składniki

  • ogórki 1 kg.
  • woda przegotowana
  • sól niejodowana 1,5 łyżki na litr wody
  • koper najlepiej łodygi z baldachem, czosnek 2-4 ząbki
  • liść laurowy, 1-2, chrzan korzeń 10cm z lub liście
  • liście z czarnej porzeczki 10-15 lub z dębu
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki najlepiej nie za duże opłukać, oberżnąć końce z obu stron, włożyć do słoja przekładając koprem, czosnkiem, liśćmi. Wodę zagotować z solą w proporcji 1,5 łyżki na 1 litr wody, liśćmi laurowymi 1-2, przestudzić i letnią zalać ogórki przykrywając całkowicie. Dołożyć na wierzch kawałek chleba razowego na zakwasie /po 24 godzinach wyjąć chleb/. Można również dodać rozłupanego pieprzu kilka ziaren, suszonych płatków chili, curry i imbiru. Ogórki wyjadać, wodę z ogórków wypijać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 czerwca Wyjadac i wypijac! to najfalniejsze w ogorkach!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń